Zouttherapie

Een tijd geleden is op deze site een artikel geplaatst over zouttherapie. Hierin wordt aangegeven dat er geen bewijs is voor zouttherapie.

Afgelopen week heb ik hierover gesproken met Ran Derei van Haloclinic. Haloclinic heeft de eerste zoutkamer van Nederland. Het inademen van het zout zuivert de luchtwegen. Ideaal voor astmatici, rokers en sporters. “Iemand met astma voelt na vier sessies al behoorlijke verlichting. Het geeft meer lucht.” De zoutkamer is niet alleen goed voor de luchtwegen, ook mensen met huidklachten als eczeem en psoriasis kunnen baat hebben bij het microklimaat, waar de luchtvochtigheid laag is.

Een zoutkamer is een kopie van een zoutgrot; luchtsamenstelling, luchtvochtigheid en temperatuur worden hier exact nagebootst. “In 1843 kwamen Poolse artsen erachter dat arbeiders in de zoutmijnen bij Krakau nooit ziek werden. Dat kwam door het zout.” Artsen stuurden vervolgens hun patiënten de mijnen in, voor een zogeheten speleotherapie. Voor halotherapie, het bovengrondse equivalent van speleotherapie, hoeven Nederlanders voortaan geen verre reis meer te maken naar de Zwitserse bergen met de komst van de kliniek in Zaandam.
Dat heeft wel even geduurd, ook al is er volgens Derei veel vraag naar. In zijn geboorteland, Israël, zijn al zestig zoutkamers. “De eerste werd al twintig jaar geleden geopend.” Maar ook als toen al de eerste zoutkamer in Zaandam zou zijn geopend, dan nog was het te laat geweest voor tsaar Peter de Grote, die aan astma leed en 300 jaar eerder een tijdje in Zaandam woonde. Ren Derei weet niet waarom er nog geen zoutkamers in Nederland waren. “Misschien is het gewoon niet zo bekend hier. Maar steeds meer artsen geloven dat het werkt.”

Enige cijfers betreffende Halotherapie (bron: Haloclinic):

  • Tot 98% positieve effectiviteit werd geregistreerd
  • Medicijn gebruik werd verlaagd bij 57,5% van de patiënten
  • 80% minder kortademigheid/ ademnood (dyspnoea) werd gerapporteerd
  • Na 20 sessies werden de voordelen aangetoond en waren effectief gedurende 12 maanden
  • Ziekmeldingen werden verminderd met gemiddeld 11 dagen, per jaar