Zorgverzekeraars remmen innovatie

Zorgvernieuwing verloopt stroef in Nederland omdat zorgverzekeraars vaak weigeren nieuwe medische behandelingen te vergoeden. Hierdoor bestaat de kans dat patiënten niet de best mogelijke behandeling krijgen. Dat stelt hoogleraar Reconstructieve Geneeskunde prof.dr. Daniël Saris in zijn oratie die hij op vrijdag 24 juni uitsprak aan de Universiteit Twente. Saris is orthopedisch chirurg aan het UMC Utrecht.

De overheid stimuleert onderzoek naar nieuwe medische toepassingen, zoals de reconstructieve geneeskunde, biomaterialen en beeldvorming. Als het onderzoek voltooid is gebeurt het volgens hoogleraar Daniël Saris echter te vaak dat zorgverzekeraars de techniek weigeren te vergoeden.

Saris: “Dat is kennis- en kapitaalvernietiging. De overheid moet hier medici en beroepsvereniging vertrouwen en zelf haar verantwoordelijkheid nemen. Dergelijke beslissingen kunnen we niet alleen aan risicomijdende zorgverzekeraars overlaten die mogelijk naast de beste zorg ook andere parameters hanteren. Dit remt namelijk innovatie op de lange termijn en zorgt er voor dat bruikbare medische innovaties niet ten dienste komen van de samenleving. Bovendien ondermijnt het de positie van Nederland als kennisland.”

In zijn oratie pleit Saris ervoor om de praktijk te laten uitwijzen of een uitvinding succesvol is. Hij introduceert de term Technovolutie:survival of the fittest, maar dan op het gebied van technologie. De effectiviteit van een uitvinding moet hierbij bepalen of deze bruikbaar is of niet. Verder moet financiering van onderzoek competitiever en opener worden opgezet en moet de overheid de rol van zorgverzekeraars terugdringen als het gaat om de keuze welke behandelingen worden vergoed.

In het UMC Utrecht doet Saris onderzoek naar kraakbeenherstel via lichaamseigen cellen. Zijn onderzoek valt binnen het speerpunt Regenerative Medicine & Stem Cells

Daniël Saris
Prof.dr. Daniël Saris studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2002 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar kraakbeenherstel met behulp van regeneratieve technieken. Na een fellowship in de Mayo Clinic in de USA werkt hij momenteel als orthopedisch chirurg en opleider orthopedie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Sinds 2010 is hij daarnaast hoogleraar Reconstructieve Geneeskunde bij het onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente. Meer informatie op www.technovolutie.info.