Zes eieren per week niet ongezond

Cholesterol uit eieren draagt beperkt bij aan de verhoging van het cholesterol in het bloed. Bij gezonde mensen hoeft de consumptie van 6 eieren per week daarom niet te worden afgeraden.

Dat staat in een studie uitgevoerd in opdracht van het Productschap voor Pluimvee & Eieren (PPE).

De Gezondheidsraad komt in de loop van 2011 met een herziene versie van de Richtlijnen Goede Voeding. Het Productschap wil dat daarin het ‘terughoudende advies’ voor de consumptie van eieren wordt geschrapt.

Over de consumptie van eieren staat in de huidige Richtlijnen uit december 2006 dat ze een cholesterolrijk voedingsmiddel zijn, waarvan de meer dan gemiddelde consumptie wordt afgeraden. Met die gemiddelde consumptie wordt 3 eieren per week bedoeld.

In de Richtlijnen is geen aparte richtlijn opgenomen voor cholesterol. Er staat wel in dat de inname van verzadigd vet moet worden beperkt tot 10 energieprocent. Omdat producten die rijk zijn aan cholesterol over het algemeen ook veel verzadigd vet bevatten, gaat de inname van cholesterol dan vanzelf omlaag.

Onverzadigd vet
In de literatuurstudie ‘Het effect van eieren op de gezondheid van mensen’ betogen de onderzoekers Raymond Gemen en prof. Gertjan Schaafsma dat eieren een zeer relevante voedingskundige bijdrage leveren in zowel de micronutriënten als essentiële aminozuren en onverzadigde vetzuren.

De gemiddelde bijdrage van eieren aan het cholesterolgehalte van het bloed is 17,6 procent, terwijl dat van vlees 35,9 procent en melkproducten 23,2 procent is.

“De wetenschappelijke literatuur onderschrijft eenduidig dat het cholesterol uit eieren slechts in geringe mate bijdraagt aan de verhoging van het serumcholesterol en niet sterk is geassocieerd met het hart- en vaatziekterisico.” De auteurs concluderen daarom dat er onvoldoende bewijs is om voor gezonde mensen, die zich houden aan de voedingsadviezen, een consumptie tot en met 6 eieren per week te ontraden.

Ei Love You
Het PPE biedt het rapport aan de Gezondheidsraad aan. Het PPE liet het onderzoek verrichten in het kader van de promotiecampagne Ei Love You.