Werkplekonderzoek, werkwijze

Fit for Work zorgt voor een passende, ergonomische werkplek. Een gezonde werkplek is essentieel om goed, effectief en gezond te kunnen werken. Een passende werkplek? Hoe ziet die eruit? Passend bij de medewerker en het werk dat wordt gedaan. Door middel van het werkplekonderzoek bekijken de ergonomen van Fit for Work of dat klopt en geven we advies voor aanpassingen

Dat de inrichting van de werkplek oorzaak kan zijn van lichamelijke klachten, is eigenlijk bij iedereen wel bekend. Maar daarnaast zijn er ook andere aspecten die een rol kunnen spelen. Samen vormen dit de zogenaamde 5 W’s: Werktaken (werkinhoud), Werkdruk (tempo en hoeveelheid), Werktijden, Werkwijze en Werkplek (inclusief de werkruimte).

Werkwijze
De kans op lichamelijke klachten vermindert als je voorkomt dat je langdurig in een verkrampte werkhouding zit. Bijvoorbeeld door regelmatig even te ontspannen, elke 2 uur tenminste 10 minuten iets geheel anders doen, toetsencombinaties te gebruiken in plaats van de muis of regelmatig gaan verzitten. Belangrijk echter is ook de gehele dag door de spieren te rekken, strekken en te ontspannen. De mens doet dit niet meer van nature en moet dit in feite opnieuw weer leren. Als men bijvoorbeeld naar een huisdier kijkt die wakker wordt, ziet men dat de hond of kat zich stevig uitrekt, nog eens behoorlijk geeuwt (wat in feite ook een ontspanningsoefening is) en dan pas ontspannen de kamer doorhuppelt. Dit rekken en strekken is precies wat men de gehele dag door op kantoor ook kan (moet) doen.

Als men iedere ochtend bij het opstaan 15-30 minuten rek- en strekoefeningen doet en daarna de gehele dag kleine oefeningetjes doet dan houdt men de spieren soepel.

Klik hier voor meer informatie over een gezonde werkplek en rek- en strekoefeningen.