Werkplek: een ergonomische werkomgeving

Ergonomisch verantwoorde werkplekken zijn van belang voor een goede werkhouding.
Echter, goed kantoormeubilair alleen kan RSI niet voorkomen. Je moet er ook op de juiste manier gebruik van maken en daarnaast letten op alle andere factoren die van invloed zijn op gezond werken.
Veel mensen werken nog met verouderde software die het werk complex maken, vooral als programma’s niet goed samenwerken met die van anderen. Dat leidt veelal tot onnodige, irritante en tijdrovende handelingen. Bij nieuwe software is het van belang er goed mee te leren werken. Vermijd gebruik van software die niet voldoende gebruikersvriendelijk is. Zorg dus dat je computer goed werkt.

Extra aandacht verdient het gebruik van laptops en notebooks. Hoe ruimtebesparend en trendy ze ook mogen zijn, zonder extra hulpmiddelen zijn laptops en notebooks per definitie niet geschikt voor dagelijks gebruik. De beeldschermen van deze draagbare computers zijn zo laag, dat ze dwingen tot een ongezonde houding. Eigenlijk zou je ze alleen dagelijks kunnen gebruiken als er een extra ‘normaal’ toetsenbord bij is, een ‘normale’ muis en een speciale steun die het beeldscherm van de laptop op ooghoogte brengt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat voor het besturen van een cursor de muis nog steeds de voorkeur verdient boven trackballs, touchpads en voetmuizen. Duurdere muizen hebben als voordeel dat ze minder snel vuil worden – vuile muizen werken onnauwkeuriger waardoor er meer inspanning nodig is. Snoerloze muizen hebben als voordeel dat ze ‘vrijer’ te hanteren zijn. Dit soort muizen heeft vaak ook een derde knop voor het zogeheten ‘dubbelklikken’ en een scrollwieltje dat het ‘doorbladeren’ van webpagina’s makkelijker maakt.
Ook is er software verkrijgbaar die het belastende dubbelklikken overbodig maakt. Tenslotte kun je het muisgebruik bijna overbodig maken door het aanleren van sneltoetsen.

Klik hier om verder de tips voor het werken met beeldschermen te lezen.