Werkgever moet luchpauze verplichten

Op de website van HPHC zag ik een leuk artikel staan over het verplichten van lunchpauzes.

Ruim een derde van de werknemers slaat de lunch vaak over om door te werken. Maar dat werkt juist contraproductief, blijkt uit onderzoek van Monsterboard, dat pleit voor nieuwe regels.

Volgens deskundigen nemen steeds meer werknemers geen goede pauze vanwege de economische crisis. Enerzijds neemt de werkdruk toe omdat hetzelfde werk vaak met minder mensen moet worden gedaan, bovendien zijn veel mensen bang om hun baan te verliezen en doen ze er alles aan om als harde werker te boek te staan. Wie wel gaat lunchen, neemt dikwijls het werk mee op smartphone of laptop.

Burn-out
Dat betekent echter niet dat de betrokken werknemer ook daadwerkelijk beter presteert, zegt HR-Director bij Monsterboard Elbrich Batstra. “Niet alleen is regelmatig pauzeren belangrijk om een burn-out te voorkomen”, waarschuwt Batstra, “veel studies tonen ook aan dat het bevorderlijk is voor de productiviteit en mentale scherpte.” Lunchpauzes zijn volgens Monsterboard daarom niet alleen in het belang van de gezondheid van de werknemer, maar ook in die van het bedrijf. Het platform stelt voor de werkonderbreking tussen de middag in het bedrijfsleven verplicht te stellen, zoals dat al gebeurt bij ambtenaren. Mensen in dienst van de Rijksoverheid zijn verplicht elke dag minimaal een half uur pauze te nemen. Internationaal zijn er grote verschillen. Vooral Duitsers en Fransen gaan graag lang lunchen. Britse werknemers werken juist het vaakst door tijdens de lunch: 45 procent neemt geen pauze.

(Bron: Monsterboard)