Wat is bruin vet?

Het nieuwste parool op het gebied van afvallen is bruin vet. Het verhaal van bruin vet begon bij winterslapers zoals egels en veldmuizen. Als egeltjes wakker worden uit hun winterslaap moeten ze behoorlijk opwarmen want tijdens de winterslaap kunnen ze afkoelen tot nul graden. Voor dat opwarmen hebben ze een soort kacheltjes in hun lijf en die kacheltjes bestaan uit bruin vet. In dat bruine vet worden aan het eind van de winterslaap spontaan grote hoeveelheden vet verbrand zodat de egel of de muis opwarmt en weer in beweging kan komen.

Pasgeboren baby’s hebben ook bruin vet. Dat helpt ze om niet onderkoeld te raken. Bij volwassenen werd bruin vet jaren lang beschouwd als een rariteit. Maar onderzoekers uit Amerika, Finland en Maastricht meldden onlangs onafhankelijk van elkaar dat volwassenen wel degelijk bruin vet hebben. Het zit op een onverwachte plek, namelijk in de hals en boven de sleutelbeenderen. Het is zo bruin als gestolde jus. Als je het koud hebt wordt er vet in opgestookt en warmte geproduceerd zonder dat je je hoeft te bewegen of zelfs maar hoeft te rillen. Daarmee komt de ideale afvalmethode in zicht, namelijk dat je vet wegsmelt zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Geneesmiddelenfabrikanten zijn al druk aan de gang om medicijnen te vinden die de vorming van bruin vet bevorderen. Maar dat is nog ver weg, en geneesmiddelen tegen vetzucht hebben vaak vervelende bijwerkingen.

Kunnen dikke mensen nu al iets met de nieuwe ontdekkingen over bruin vet? Dat is nog niet zo eenvoudig. Om te beginnen hebben dikke mensen minder bruin vet dan magere. Daar kan je alleen iets aan doen door kou te lijden. Houthakkers in Noord-Finland werken een groot deel van het jaar bij temperaturen onder nul, en zij hebben veel meer bruin vet dan kantoorwerkers. Ook een Finse dakloze die zomer en winter op straat sliep bleek flink wat bruin vet te hebben.

Je kunt dat imiteren door de thermostaat laag te zetten maar dan mag je geen dikke trui aantrekken. Dat betekent kou lijden. Als je dik bent heb je nog een probleem. Het onderhuidse vet vormt een dikke isolatielaag. Van buiten kun je het koud hebben maar van binnen blijf je warm dankzij die isolatie. Je lichaam ziet dan geen reden om de bruin vet kacheltjes hoog op te stoken.

Afvallen via bruin vet is dus net als andere afvalmethoden een kwestie van volhouden. Maar de thermostaat een paar graden lager zetten kan misschien helpen. Je zou kunnen beginnen om tussen nu en oktober de verwarming ook koude avonden uit te laten. Helpt het niet voor je gewicht dan doe je in elk geval iets voor het klimaat.

(Bron: M. Katan)