Waarom lopen andere lopers sneller?

Heb je er de pest in dat je trainingsgenoten sneller zijn, zelfs terwijl jij harder traint? Wen er maar aan. Jouw uithoudingsvermogen hangt grotendeels af van je genetische bagage en kun je slechts beperkt door training beïnvloeden.

Iemand met een uitstekend aangeboren vermogen voor duursporten bezit meer langzame spiervezels (type I). Deze vezels bezitten een ingebouwd stelsel van haarvaten, nemen zuurstof makkelijker op en raken minder snel vermoeid. Sprinters beschikken juist over meer snelle spiervezels (type II) die zorgen voor krachtige samentrekkingen van de spieren. Dat houden ze echter niet zo lang vol. De spiervezels kennen ook nog een tussenvorm, die je kunt beïnvloeden door de training.

Wereldtoppers uit Oost-Afrika
Uitgesproken vertegenwoordigers van het type I zijn bijvoorbeeld te vinden onder wereldtoppers uit Oost-Afrika. Tienkampers hebben juist veel meer aan type II, ook al is dat weer nadelig voor de afsluitende 1500 meter. Je zult zelf waarschijnlijk al sinds je schooltijd weten tot welke groep je behoort.

(Bron: Runner’s World)