Waarom is de adem van directer invloed op onze geestestoestand?

Bewust in- en uitademen is zeer heilzaam voor het lichaam en geest. Het helpt de geest te zuiveren van stress en negatieve gedachten en emoties, zoals schuldgevoelens. De adem is als de golfslag van de oceaan, die helpt om het water in beweging te krijgen zodat het niet blijft stilstaan. Dus als we bewust worden van de adem, zijn we als vanzelf aanwezig in het nu. Dat verheldert onze geestestoestand.

Doorgaan raakt onze geest vertroebeld omdat we aan het verleden of de toekomst denken. Als onze geest gevangenzit in het verleden, is hij achterwaarts gericht en voelt zich somber of zwaarmoedig. Zodra we het verleden als hoogtepunt van ons leven beschouwen, krijgen latere ervaringen een deprimerende teneur omdat het lijkt lijkt alsof de dingen alleen maar slechter worden. Soms brengt teveel terugblikken op het het verleden gevoelens van spijt met zich mee. We voelen ons schuldig over iets wat we hebben gedaan.

Als onze geest daarentegen steeds in de toekomst verkeert, kunnen we verstrikt raken in hoopvolle fantasieën die ons een vals gevoel van optimisme geven, en de dingen die we nu aan het doen zijn ondermijnen. Voortdurend met de toekomst bezig zijn kan ook zorgen en angsten met zich meebrengen, omdat we niet weten wat er gaat gebeuren. Die onzekerheid geeft onrust.