Waarom gaat een vakantie zo snel voorbij?

De meeste mensen hebben aan het eind van een geslaagde vakantie allemaal dezelfde gedachte: ‘Het ging weer veel te snel voorbij en we zouden nog wat langer willen genieten’. Maar waarom gaan vakanties zo snel voorbij en wat kun je eraan doen om het langer te laten lijken?

Volgens onderzoekers heeft dit te maken met het aantal herinneringen dat je hebt, deze beïnvloeden namelijk het tijdsgevoel. Zo gaat de tijd bijvoorbeeld veel sneller voorbij wanneer je nieuwe dingen probeert. Deze ervaringen vormen namelijk meerdere nieuwe herinneringen. Doe je alledaagse dingen dan bouw je geen nieuwe herinneringen op en gaat de tijd tergend sloom.

Als je er later op terugkijkt, krijg je het omgekeerde effect. In je geheugen lijkt een weekje vakantie waarin je diverse nieuwe dingen doet een stuk langer te duren dan een saaie werkweek. Bij alledaagse dingen sla je gemiddeld 6 tot 9 dingen op per 2 weken. Bij een vakantie die vol zit met nieuwe ervaringen zijn dit er maar liefst 6 tot 9 per dag.

Het advies van de onderzoekers is dan ook om zoveel mogelijk nieuwe dingen te ervaren. Op die manier gaat de tijd op het moment zelf dan misschien wel snel voorbij. In je herinnering zal het een lange periode zijn. En vaak zijn de nieuwe ervaringen ook een stuk leuker dan de alledaagse dingen, dus dat is ook mooi meegenomen.

(Bron Daily Mail)