Waar komt de nachtelijke kramp in de benen vandaan?

‘Ik word wakker, wil me nog even omdraaien, en dan … Au! Kramp in mijn kuit.’

Nachtelijke krampen kunnen veroorzaakt worden door aardstralen, meent wichelroedeloper Rik Capelle uit Aardooie. Dan lopen de lijnen van de stralen door je onderbenen. De oplossing is eenvoudig: aardstralen zijn ongeveer één meter breed, het kan voldoende zijn je bed een metertje opzij te schuiven.

Volgens dokter Oerlemans, neuroloog aan het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, is dat nooit aangetoond. Krampen hebben volgens hem geen eenduidige oorzaak. Hij raadt aan bij regelmatige pijnlijke krampen contact op te nemen met de huisarts. Die kan je mogelijk doorverwijzen naar een neuroloog. De huisarts, in dit geval dokter C.J. Brand uit Rotterdam, legt de oorzaak van de krampen bij de veneuze circulatie. ‘Bloed stroomt door je aders, maar omdat je overdag in een verticale positie zit, kan het bloed moeilijk terugstromen. Als je dan ‘s nachts ligt, stroomt het wel terug, wat kramp kan veroorzaken’ Een andere mogelijke oorzaak vindt hij bij de elektrolyten natrium en kalium. Als deze zouten niet in balans zijn, kan dat kramp veroorzaken.

Sportmasseur Arie Meijboom legt de oorzaak eveneens bij problemen met bloedvaten, maar volgens hem kan ook een tekort aan mineralen aan de basis ligggen. Voedingssupplementen kunnen dan een oplossing bieden, al raadt Meijboom af om hier op eigen houtje mee te beginnen. Simpelere methoden zijn de benen ‘s nachts warm houden. Ook dat kan helpen. Of steunkousen. Maar die zijn minder populair. Dokter Brand: ‘Die zitten zo vervelend in de zomer, en mensen zijn er vaak te ijdel voor.’

(Bron: nrc-next)