Waar komen die steken in je zij vandaan met hardlopen?

Over steken in je zij tijdens het hardlopen doen allerlei theorieën de ronde. Een van de bekendste: de milt veroorzaakt de pijnscheuten. Dat is echter zeer onwaarschijnlijk, zegt Peter Hollander, hoogleraar bewegingsfysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “De milt zit bij vrijwel iedereen links, terwijl de steken links en rechts voorkomen.”

De steken hebben volgens Hollander te maken met gasophoping in de dikke darm. Bij lichamelijke inspanning gaat er meer bloed naar de spieren dan naar de darmen, dus voert je lichaam het gas niet af, legt hij uit. In plaats daarvan stijgt het omhoog en drukt het tegen het middenrif, wat waarschijnlijk de pijn veroorzaakt.

Een andere theorie: door de inspanning van het lopen onstaat een tekort aan bloed in de overgang van middenrif naar buikwand. Dat denkt Harm Kuipers, hoogleraar bewegingswetenschappen in Maastricht. “De pijn zit daar waar het middenrif overgaat in bindweefsel, en dat is sowieso al matig doorbloed”, zegt Kuipers. Ineens hard gaan lopen leidt ertoe dat het middenrif, vanuit ruststand nog weinig bloed toegevoerd krijgt, terwijl het wel snel veel harder moet werken dordat de ademhaling sterk toeneemt.

Kuipers houdt een slag om de arm: hij noemt zijn theorie “waarschijnlijk”, zeker weten doet hij het niet. Er is namelijk nooit diepgaand onderzoek naar de steken gedaan, zegt hij, omdat ze onschuldig zijn. Zo’n onderzoek is niet zonder risico’s (het zou om inwendig onderzoek gaan, met slangetjes in darmen en buik), en die risico’s wegen niet op tegen de eventuele verklaring ervan.

Hoe je de steken kunt voorkomen? Dat is afhankelijk van welke theorie je gelooft. Volgens kuipers is vooral goed opwarmen belangrijk, omdat dan de bloedtoevoer geleidelijk verhoogt. En als de steken tijdens het rennen alsnog voorkomen, kan masseren helpen: dat geeft een lokale verwijding van de bloedvaten. Het kan volgens hollander ook helpen om je voeding aan te passen: “Geen bonen, erwten en uien eten, voedsel dat bekend staat om de gasvormende werking.”

(Bron: NRC Next)