VVD wil wettelijke status ‘mediation’.

De VVD wil mediation een wettelijke status geven. Bemiddeling moet daardoor een volwaardig alternatief worden voor de gang naar de rechter worden. Tweede Kamerlid Ard van der Steur (VVD) komt vandaag met een plan hiervoor.

Het Kamerlid vertelt vanmiddag in NRC Handelsblad over zijn plan:
“Ten onrechte heeft de advocatenwereld rond mediation het idee dat het maar een geitenwollensokkengebeuren is. Terwijl mediation juist een succesvolle manier is om ook onderliggende conflicten bij geschillen op te lossen, iets wat de rechter vaak niet kan.”

Net zoals nu bij rechters en advocaten het geval is, wil Van der Steur dat wettelijk wordt vastgelegd aan welke eisen mediators moeten voldoen. Dat moet de kwaliteit waarborgen – want nu kan iedereen zich mediator noemen – en tegelijkertijd de bekendheid van mediation vergroten.

Mediation nu slechts in kleine drie procent van de geschillen gebruikt
Volgens economisch onderzoeksinstituut SEO wordt mediation nog maar weinig gebruikt in Nederland. In 2,7 procent van alle geschillen die bij de rechter voorkomen waarbij twee partijen een overeenstemming bereiken, gebeurt dat met behulp van mediation. Verreweg het vaakst gebeurt dat bij familiezaken: ongeveer 80 procent van de mediation betreft nu echtscheidingen of voogdijzaken. Volgens SEO is er vooral een markt voor mediation bij arbeidsgeschillen en burenruzies.

Eén van de aanleidingen om met het initiatiefwetsvoorstel over mediation te komen was de verhoging van de griffierechten die zijn ‘eigen’ VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) voorstelt, zegt Ard van der Steur. “De angst bestaat dat door die verhoging sommige geschillen niet meer bij de rechter zullen uitkomen, en ik denk dat die angst niet onterecht is.”

CDA en PvdA positief over voorstel Van der Steur
Van der Steur rekent op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer voor zijn plan. Onder andere coalitiegenoot CDA steunt het voorstel en ook oppositiepartij PvdA is positief. “Elk initiatief om de rechterlijke macht mogelijk te ontlasten, willen wij stimuleren”, zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. “Juridische versteviging van de mediation is een goede zaak.”

Wel is Recourt kritisch over het idee dat rechters verplicht zouden kunnen worden door te verwijzen naar een mediator, een optie die de VVD in het voorstel openhoudt. Nu wijzen rechters maar in acht op de duizend gevallen door naar een mediator. Recourt: “Dat moeten mensen helemaal zelf kunnen bepalen.”

Enkele jaren geleden pleitten GroenLinks en D66 er voor om mediation bij echtscheidingen verplicht te stellen vóórdat burgers de gang naar de rechter inzetten. Zo’n plicht gaat zowel VVD als de PvdA te ver. De VVD hoopt dat het wetsvoorstel in het voorjaar van volgend jaar in de Tweede Kamer zal worden behandeld.

(Bron: NRC)