Vieze bureaus slecht voor de gezondheid

Zijn er in uw organisatie werknemers die regelmatig een boterham achter hun bureau eten? Wijs hen er dan op dat ze na het verorberen van de lunch hun werkplek goed moeten schoonmaken. Vieze bureaus zijn namelijk een belangrijke bron van ziektekiemen. Vooral in open kantoorruimtes is dit een risico omdat de bacteriën ook andere werknemers kunnen besmetten.

Veel werknemers zijn zich niet bewust van alle bacteriën die zich op hun toetsenbord, beeldscherm en telefoon bevinden. Toch is het met de kwaliteit van de werkplek slechter gesteld dan mensen denken. In Ierland deed een leverancier van kantoorartikelen onlangs onderzoek naar de hygiëne in kantoorruimtes. In het onderzoek werden op tweederde van de toetsenborden bacteriën gevonden, waarbij er op sommige toetsenborden zelfs schimmel groeide. Ook telefoons en bureaus zijn een grote bron van bacteriën. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat maar liefst tweederde van de werknemers regelmatig luncht achter zijn bureau, zonder daarna dat bureau weer schoon te maken. Dit is een ideale voedingsbodem voor allerlei ziektekiemen.

Regelmatig schoonmaken en handen wassen
Om de verspreiding van bacteriën en schimmels in uw organisatie te voorkomen, is het belangrijk dat uw werknemers hun werkplek regelmatig schoonmaken. Zorg ervoor dat ze regelmatig een doekje over hun toetsenbord, beeldscherm, muis, stoelleuning en bureaublad halen. Er bestaan speciale busjes met perslucht die vuil uit het toetsenbord kunnen wegblazen. Laat uw werknemers ook geregeld hun handen wassen vóór en na het gebruik van het toetsenbord.