Vier op de vijf mannen ongelukkig met lijf

Niet alleen vrouwen klagen over hun buikje en gewicht. Vier op de vijf mannen geven toe dat ze ongelukkig zijn met hun lichaam.

Dit blijkt uit onderzoek van de University of the West of England onder 384 Britse mannen van gemiddeld veertig jaar. Maar liefst 80 procent van de respondenten praat regelmatig over zijn lichaam en dat van anderen. 35 procent wil wel een jaar van zijn leven inleveren als hij in ruil daarvoor zijn ideale gewicht bereikt.

Een bierbuikje en te weinig spieren vinden mannen het grootste probleem. 60 procent wil graag een gespierde borstkas, buik en armpartij. Hun verlangen naar meer spiermassa verklaart mogelijk waarom één op de vijf ondervraagde mannen extra eiwitten probeert binnen te krijgen.

Negatief zelfbeeld
Philippa Diedrichs, die het onderzoek leidde, omschrijft de gesprekken tussen mannen over hun lichaam als ‘body talk’: ”Body talk versterkt een onrealistisch schoonheidsideaal. Meestal wordt dit als vrouwenprobleem beschouwd. Ons onderzoek laat zien dat ook mannen druk voelen om zich aan te moeten passen.”
Diedrichs wil mannen niet aanmoedigen om overgewicht te kweken, maar een negatief zelfbeeld bij mannen mogen we niet bagatelliseren.

(Bron: Gezondheidsnet)