Van hardlopen val je niet vanzelf af

Kees baalt: ‘Ik loop al een tijdje , maar ik val geen gram af.’ Hij is niet de enige, ik krijg de vraag heel vaak: ‘Iedereen zegt dat je meer moet bewegen om af te vallen. Waarom werkt dat bij mij dan niet?’

De relatie tussen bewegen en afvallen is er wel degelijk. Alleen werkt het niet zo dat als je begint met hardlopen, je ook vanzelf afvalt. Kilo’s kwijtraken lukt alleen door minder te eten.

Wat doet bewegen dan wel?

1. Je krijgt een beter figuur. Door te sporten vorm je spieren. Spieren zijn zwaarder dan vet. Ga je dus van ‘niets doen’ vrij fanatiek hardlopen en verander je verder niets in je eetpatroon, dan verlies je geen kilo’s, maar wel centimeters. Daarom zeggen veel experts dat het verstandiger is om je afslankresultaten in centimeters te meten dan in kilo’s. Je verbrandt vooral vet door langdurig, matig intensief te bewegen (langzame duurloop). Krachttraining is ook effectief voor het veranderen van je figuur.

2. Bewegen heeft vooral een psychisch effect als je wilt afvallen. Door hard te lopen voel je je beter en krachtiger. En dat maakt nee zeggen tegen te veel eten makkelijker. Ik ken weinig mensen die na een rondje hardlopen een hele zak chips leeg eten op de bank. Dat doe je veel eerder als je toch al op die bank was blijven hangen!

3. Door te sporten blijft je stofwisseling op een hoger niveau functioneren, ook als je tijdelijk wat minder eet. Daarmee voorkom je een jojo-effect als je weer wat meer gaat eten. Je blijft dus beter op (je lagere) gewicht door te bewegen.

Sporten is altijd goed, ook als je af wilt vallen. Je krijgt een betere conditie en een beter figuur. En het geeft een kick: je bent trots op jezelf en je zegt makkelijker nee tegen te veel eten. Je zorgt goed voor jezelf door wel te gaan hardlopen. Niet langer overeten is ook goed voor jezelf zorgen. Dus gun jezelf het lichaam dat je wilt. Ga hardlopen en kies bewust(er) wat je eet. Dan geniet je van je eten, je lopen en je keuzes én val je af.

(Bron: Mieke Koster)

Mieke Kosters is auteur van het succesvolle boek: ‘Het geheim van slanke mensen’.