Uw collega’s brengen geluk!

Een goede relatie met collega’s is één van de belangrijkste factoren om het geluk op de werkvloer te bepalen. Dat bleek uit onderzoek naar gelukkig werken. Ook ruimte voor humor en een goede balans tussen werk en privé hebben grote invloed op hoe gelukkig werknemers op de werkvloer zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd door trainings- en adviesbureau Van Harte en Lingsma ter ere van de introductie van een boek over gelukkig werken. De 524 werknemers die deelnamen, waarderen hun geluksgevoel op het werk in 75% van de gevallen met een cijfer van 7 of hoger. En als de vakantie is afgelopen, ziet 59% er niet tegen op om weer aan het werk te moeten.

Slechte leidinggevende maakt ongelukkig
Een goede relatie met collega’s is dus de belangrijkste factor als het gaat om geluk om de werkvloer, maar waardoor gaan werknemers zich ongelukkig voelen? Dit ligt vaak aan een slechte leidinggevende (50%), negatieve mensen in de werkomgeving (47%) of een slechte band met collega’s (47%).

Beter bestand tegen stress
Het onderzoek toont verder aan dat dertigers het minst gelukkig zijn met hun werk. Zij hebben vaak meer werkstress dan werknemers uit andere leeftijdsgroepen, doordat ze allerlei ambities met een druk gezinsleven proberen te combineren. Vooral deze groep kan wel wat hulp gebruiken om te leren zelf actief geluk te zoeken op de werkvloer. Het is belangrijk dat werknemers zich gelukkig voelen, want een gelukkige werknemer is beter bestand tegen stress, is leergieriger en ook productiever dan een werknemer die zich minder gelukkig voelt.