Uren liggen piekeren in bed is nutteloos.

De werknemers in uw organisatie zijn harde werkers. Ze zijn bevlogen, voelen zich verantwoordelijk en hebben hart voor de zaak. Het is fijn om zulke gemotiveerde werknemers in uw organisatie te hebben. Maar wat als ze na werktijd hun verantwoordelijkheidsgevoel mee naar huis nemen? Als ze hierdoor ’s nachts wakker liggen komt dit de nachtrust niet ten goede, met veel denkbare arboproblemen tot gevolg.

In een onderzoek van de vacaturesite Nationale Vacaturebank is aan 850 werknemers gevraagd hoe verantwoordelijk ze zich voelen voor hun werk. Niet alleen onder kantooruren, maar ook thuis na het werk. Het blijkt dat één op de vijf werknemers zelfs ’s nachts zo ligt te piekeren over zijn werk, dat hij er niet door kan slapen. De helft van de respondenten voelt zich redelijk verantwoordelijk voor zijn werk, maar zal er geen minuut nachtrust door missen. En 14% stopt met denken aan het werk op het moment dat hij de deur van de organisatie achter zich dichttrekt.

Slechte nachtrust zorgt voor problemen
Van de respondenten ligt dus 20% ’s nachts wakker. Dit gaat ten kosten van een goede nachtrust, wat weer leidt tot onder meer slaaptekort en stress. Dit betekent voor u werk aan de winkel. Let op symptomen zoals slaperigheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Ga hierover met de betreffende werknemers in gesprek. Het is zinloos dat ze in bed wakker liggen. Immers, wat kunnen ze nu om twee uur ’s nachts in hun pyjama klaarspelen?

(Bron: Arbo Rendement)