Theïne uit thee is hetzelfde als cafeïne

Gewone thee bestaat uit gedroogde bladeren van de Chinese theestruik. Thee is populair vanwege de smaak, maar ook vanwege de cafeïne. In totaal zijn er vijf eetbare planten waar cafeïne in zit: de theestruik, de koffiestruik, , de cacaoboom (waar chocola van wordt gemaakt), de kolaboom (waar de cafeïne van Coca-Cola oorspronkelijk uit kwam) en de Zuid-Amerikaanse Guaranaplant (waar Guaranafrisdrank, -energiedrank en –supplementen van worden gemaakt). Twee koppen thee bevatten evenveel cafeïne als één kop koffie. Theefabrikanten spreken liever van ‘theïne’, maar theïne en cafeïne zijn hetzelfde.

Theebladeren bevatten verder stofjes die polyfenolen heten. De theestruik maakt die om er nuttige insecten mee te lokken, schadelijke insecten mee te verjagen, bacteriën te doden en om de bladeren te beschermen tegen zonnebrand. Als de bladeren worden geplukt wordt daardoor een enzym geactiveerd in de bladcellen dat de polyfenolen in het theeblad aan elkaar plakt tot grote polyfenolencomplexen. Die complexen zijn zwartbruin, daarom is gewone thee bruin en zijn theeblaadjes zwart.

Groene en witte thee
Als de theebladeren meteen na het plukken worden verwarmd met hete stoom gaat het enzym dat polyfenolen in de bladeren aan elkaar plakt stuk. Er worden geen zwarte complexen gevormd en daarom blijven de blaadjes groen, net als aan de theestruik. Zo krijg je groene thee. Groene thee bevat dus meer polyfenolen dan zwarte thee en niet van die zwarte polyfenolencomplexen. Het bevat vrijwel evenveel cafeïne als gewone zwarte thee. Witte thee is vergelijkbaar met groene thee maar wordt gemaakt van jonge blaadjes en knopjes die weinig kleur hebben. Groene en witte thee zijn geen kruidenthee en ze bevatten beide cafeïne .

Reageren op dit artikel? stuur een email naar nieuws@fitforwork.nl