Tel je stappen…

Een pedometer of stappenteller is een apparaatje dat het aantal stappen telt dat wordt gezet door degene die het draagt. Een stappenteller geeft dus een indicatie van lichamelijke activiteit, en daardoor ook een indicatie van de afgelegde afstand.

Aanvankelijk waren pedometers puur mechanisch; tegenwoordig maken ze meestal gebruik van een elektronische teller.  Voor de omrekening van stappen naar meters of kilometers moet de gemiddelde staplengte worden ingevoerd, deze verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van wat je doet. Tijdens een wandelmars loop je anders dan als je winkelt. Ook is de instelling van de gevoeligheid van belang: het moet aanspreken bij een stap maar niet bij andere bewegingen. Meestal wordt aanbevolen de stappenteller op de heup te dragen in het verlengde van de zijnaad van een broek. De gevoeligheid kan vaak worden ingesteld door het bijstellen van de veer.

Maar hoeveel stappen moet je zetten om gezond te blijven? Minstens 10.000 en liever nog 14.000 stappen per dag. Dit is gezond voor je hart maar ook voor je gewicht. Ook je benen en billen worden strakker. Voldoende beweging is goed voor de vetverbranding en opbouw van de spiermassa en levert zo een bijdrage van gewichtsverlies of voor het behouden van het huidige gewicht.

Hoeveel is 10.000 stappen eigenlijk? Meer dan je denkt…. Vaak denkt men dat er voldoende lichaamsbeweging per dag is. Maar helaas, slechts 30% van de mensen komt maar aan de aanbevolen hoeveelheid zonder hiervoor extra inspanningen te doen. Een stappenteller kan je dan ook een goede indicatie geven van hoeveel je werkelijk in beweging bent.

Durf jij het aan om een stappenteller te gaan gebruiken? Om je vast een reëel beeld te geven; een zittend beroep? Reken dan op ongeveer 2.000 stappen….