Stress door een stortvloed aan informatie

Voor veel medewerkers zijn de nieuwste technische snufjes razend interessant, maar voor andere zijn ze een regelrechte vloek. Nieuwe software of apparatuur bezorgt zulke mensen stress. De nieuwe Richtlijn Computerwerk geeft u tips om overbelasting te voorkomen als uw medewerkers een grote hoeveelheid informatieprikkels te verwerken krijgen.

In de nieuwe Richtlijn Computerwerk (pdf) van de Nederlandse Vereniging voor arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)  vindt u concrete tips om medewerkers te beschermen tegen overbelasting als gevolg van nieuwe technologie of veel informatieprikkels.

Stress door informatie-overbelasting
Software wordt voortdurend vernieuwd en ook de hoeveelheid e-mail is de afgelopen tien jaar vervijfvoudigd. Als medewerkers niet goed weten hoe ze apparaten of programma’s moeten bedienen, kan dat stress opleveren. Stress kan ook ontstaan door informatie-overbelasting: een medewerker krijgt dan veel meer informatie aangeboden dan hij kan verwerken. Dit kan de productiviteit negatief beïnvloeden en ervoor zorgen dat medewerkers fouten gaan maken.

De volgende tips kunt u gebruiken om technostress en informatie-overbelasting tegen te gaan:

  • efficiënter e-mailen, door middel van cursussen timemanagement of communicatievaardigheden (minder mensen in de cc zetten en het onderwerp van de e-mail duidelijk aangeven);
  • technologische aanpassingen, zoals het plaatsen van spamfilters om overbodige informatie te filteren en het invoeren van gebruiksvriendelijke programma’s;
  • computerangst aanpakken door ICT-training en medewerkers ondersteunen en betrekken bij het invoeren van nieuwe software of apparaten.

(Bron: ArboRendement)