Stoelmassage ter voorkoming van RSI

Stoelmassage op het werk is een zeer geschikte methode om in een vroeg stadium RSI (tegenwoordig bekend onder de naam CANS) klachten te signaleren. Om meer inzicht te krijgen wat stoelmassage kan doen ter voorkoming of vermindering van CANS eerst een korte uitleg over RSI.

 Wat is RSI

RSI (Repetitive Strain Injury), is de term die het meest gebruikt wordt voor het letsel van spieren, pezen en zenuwen in de armen, schouders en nek. De nieuwe term, die in de praktijk nog niet veel gebruikt wordt is CANS (Complaints   of Arm Neck and/or Shoulder ). Deze term is tot stand gekomen omdat RSI de lading niet volledig dekte.

CANS

RSI/CANS wordt veroorzaakt door een combinatie van overmatig gebruik, voortdurend terugkerende bewegingen, een eenzijdige (verkeerde) houding. Dit is niet alleen van toepassing tijdens het werk maar ook vaak tijdens andere dagelijkse activiteiten. Vermoeidheid en werkstress spelen hierbij ook een belangrijke rol.

Hoe ontstaat RSI

Het menselijk lichaam is er niet op gemaakt om gedurende een langere periode statisch werk te verrichten. Uit medisch onderzoek is gebleken dat er tijdens licht statische arbeid de doorbloeding van de spieren met 80% afneemt. Dit betekent dat de spieren nog maar een vijfde van de normale hoeveelheid zuurstof krijgt toegediend. Dit kan leiden tot een ophoping van afvalstoffen in het spierweefsel. Het aanmaken van afvalstoffen bij spierspanning is een natuurlijk proces, bij ontspanning en een goede doorbloeding voert het lichaam deze afvalstoffen normaliter weer af. Wanneer de doorbloeding verminderd, kan het lichaam de afvalstoffen niet meer goed afvoeren. Dit veroorzaakt in veel gevallen de eerste pijn. Wanneer de klachten erger worden spreken we over RSI gerelateerde klachten.

Stoelmassage en RSI

Stoelmassage is een zeer geschikte methode om in een vroeg stadium klachten te signaleren. Door een regelmatige stoelmassage kunnen beginnende klachten worden verholpen of voorkomen.

Stoelmassage is een korte, ontspannende en activerende massage ter preventie van werkstress en RSI. De bedrijfsmassage kan op de werkplek door de kleding heen worden gegeven. Na de behandeling op de massagestoel voelt men zich ontspannen en verfrist, doordat de bloedsomloop wordt gestimuleerd en de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de hersenen toenemen.

Bij de stoelmassage gaat het om drukpuntmassage ter bevordering van de lichamelijke conditie en ter voorkoming van aan het werk gerelateerde ziekten, zoals RSI en de symptomen van stress.

De stoelmasseur kan de medewerker vervolgens informeren over de werkhouding en de indeling en instellingen van de werkplek om verergering van de klacht te voorkomen. Deze preventieve werking is nou juist de toegevoegde waarde van stoelmassages.

Klik hier voor meer informatie over onze werkplekinstructies en werkplekonderzoeken. Om alvast makkelijke oefeningen om uw  spieren te rekken, strekken en te ontspannen klik hier voor tips voor beeldschermgebruikers