Steeds meer zieke werknemers werken door

Uit onderzoek blijkt dat deze winter maar 70% van de Nederlands dat is geveld door griep zich daadwerkelijk ziek meldt. Veel zieke werknemers verschijnen dus gewoon op hun werk. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van zowel de toch al zieke werknemer als zijn collega’s.

Uit de Grote Griepmeting – een langdurig onderzoek naar griep – blijkt dat steeds meer werknemers ondanks hun griep gaan werken. Normaal blijft 85% van de Nederlanders thuis bij griepverschijnselen. Dit percentage is de afgelopen twee jaar gedaald. In de winter van vorig jaar bleef 80% thuis en deze winter besloot 70% thuis te blijven.

Griep is een onderschatte ziekte
Steeds minder werknemers melden zich dus ziek en gaan ondanks de griepklachten toch naar het werk. De onderzoekers van de Grote Griepmeting waarschuwen voor de gevolgen hiervan. Niet alleen loopt de zieke werknemer het risico dat er complicaties ontstaan, zoals een keel- of longontsteking, ook collega’s lopen een groot risico geïnfecteerd te worden met de griep.

Echte griep, waarbij de werknemer symptomen van koorts, keelpijn, hoesten, spierpijn en vermoeidheid vertoont, is een onderschatte ziekte. Het lijkt op een flinke verkoudheid, maar als er een griepepidemie heerst, is er een grote kans dat het toch om ‘influenza’ gaat. De werknemer kan dan wel ruim een week ziek op bed liggen. Dat is niet alleen heel vervelend voor de werknemer zelf, maar ook voor de organisatie. Een zieke werknemer zorgt immers voor hogere kosten.

Mogelijk griepepidemie op komst
De onderzoekers van de Grote Griepmeting voorspellen een griepepidemie. In België heeft de epidemie al toegeslagen en in het zuiden van Nederland neemt het aantal griepgevallen hard toe. De onderzoekers verwachten dat dit zich zal verspreiden door de rest van Nederland. Al zal het voorspelde warmere weer de verspreiding misschien afremmen. Let dus op griepsymptomen en stuur overijverige werknemers naar huis om goed uit te zieken, voor ze nog zieker worden en andere werknemers aansteken.

(Bron: Arbo Rendement)