Slaapproblemen

Eén op de vier heeft slaapproblemen, maatregelen blijven uit.
Werknemers die slecht slapen kosten bedrijven honderden miljoenen per jaar. Dutjes onder werktijd kennen we in tegenstelling tot in het buitenland nog niet.

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat één op de vier Nederlanders kampt met slaapproblemen. De helft van ons is moe bij het opstaan. We slapen gemiddeld zeven uur en twintig minuten, veel minder dan veertig jaar geleden (negen uur per nacht). Acht uur per nacht wordt als een gezonde nachtrust beschouwd. En dat kost geld. Ruim 500 miljoen euro per jaar aan medicijnen, huisartsenbezoek en behandeling. En nog een veelvoud daarvan aan kosten van ziekteverzuim, fouten op het werk, verminderde arbeidsproductiviteit en ongelukken.
Mensen met insomnie (slapeloosheid) slapen meerdere nachten achter elkaar maar enkele uurtjes of zelfs helemaal niet. Ze hebben daardoor last van concentratieproblemen, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. En ze zijn vatbaarder voor ziektes. Op den duur kan slapeloosheid een rol spelen in het ontstaan van psychische klachten, zoals depressies. Het leidt ook tot ongelukken: slaperigheid speelt bij naar schatting een kwart van de verkeersongevallen een rol. In Nederland is er volgens Jaap Lancee, slaaponderzoeker aan de Universiteit Utrecht nog maar weinig aandacht voor de slaapproblematiek.
Slaapklachten zijn vaak gerelateerd aan werk. Stress, ploegendiensten en een hoge werkdruk zorgen voor klachten. Bovendien geldt: Hoe hoger de functie, des te groter de kans dat je last hebt van insomnie. Van de Nederlandse managers zegt bijvoorbeeld negen procent regelmatig last te hebben van slapeloosheid.
In de praktijk zijn slaapproblemen moeilijk te verhelpen. Onderzoeker Lancee: ‘Het probleem is dat mensen zelf geen hulp zoeken voor hun klachten. Geschat wordt dat slechts vijftien procent van de mensen met slaapproblemen behandeling zoekt. Het is een klacht ‘s nachts die mensen overdag het liefst zo snel mogelijk vergeten.’
Gelukkig kan een mens aardig wat hebben. Er wordt wel gezegd dat je na tien dagen zonder slaap doodgaat, maar dat is volgens Jaap Lancee onzin. En ook van een nacht slecht slapen hoef je niet wakker te liggen.
‘Het is een mythe dat je per se acht uur moet slapen. De eerste vier á vijf uur van je slaap zijn je kernslaap. In die uren rust je het meeste uit.’