Risicovol pensioen in opkomst

Een nieuw soort pensioenregeling waarbij de werknemer alle risico’s draagt, is in opkomst. Minstens veertig werkgevers met in totaal ruim zevenduizend werknemers zijn afgelopen jaar overgestapt naar een zogeheten premie pensioeninstelling (ppi), blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van Trouw.

Bij een ppi leggen werknemers en werkgevers beiden een vastgestelde premie in die nooit wordt verhoogd. Het geld wordt belegd door professionele beleggers. Werknemers en werkgevers hebben er geen zeggenschap over.

Een ppi hoeft geen rekening te houden met dekkingsgraden, premiestijgingen of inflatiecorrecties. Werkgevers hoeven daarom niet meer tussentijds bij te storten. Voor de werkgever is een ppi daarom eenvoudig en relatief goedkoop.

Geen garanties
Garanties krijgt een pensioendeelnemer niet. Aan het einde van het werkzame leven krijgt de werknemers wat er op dat moment in zijn pensioenpot zit, inclusief alle mogelijke verliezen of winsten. Met dat bedrag kan de deelnemer vervolgens een levenslange pensioenuitkering kopen bij een verzekeraar.

Sinds een jaar geeft De Nederlandsche Bank vergunningen af voor ppi’s. Zes aanvragen zijn sindsdien gehonoreerd, waarvan er twee cijfers bekend hebben gemaakt. Bij Brand New day en Be Frank zijn in totaal ruim zevenduizend werknemers aangesloten. Nog twee partijen hebben een aanvraag lopen voor een vergunning.