Rechter blokkeert sluiproute naar WIA

De rechter heeft een streep getrokken door de sluiproute waarmee gezonde werknemers in de WIA kunnen belanden. Sommige werkgevers houden hun medewerkers na hun herstel voor een paar procenten arbeidsongeschikt, zodat de wachttijd voor de WIA door loopt. CNV Vakmensen heeft dat nu met succes aangevochten

De zaak draaide om een werknemer die als orderpicker werkt bij een bedrijf in de logistiek. Hij was een aantal maanden ziek vanwege knieklachten. Na herstel ontstond er tussen de werkgever en de werknemer verschil van mening over de vraag of hij weer geschikt was voor zijn eigen werk.

De werknemer werd in een deskundigenoordeel van het UWV voor honderd procent geschikt verklaard voor zijn eigen werk. In overleg met de arbo-arts heeft de werkgever hem desondanks voor 1 procent arbeidsongeschikt gehouden. Daardoor liep de wachttijd voor de WIA door. Na twee jaar verzocht de werkgever de werknemer een WIA-aanvraag in te dienen.

CNV Vakmensen eiste namens de werknemer, dat hij, vanaf de dag dat hij volgens het UWV geschikt was voor zijn werk, met terugwerkende kracht volledig hersteld zou worden gemeld in zijn eigen functie. De rechter stelde de werknemer in het gelijk, vooral omdat de werkgever niet duidelijk kon maken om welke één procent het ging. Met deze uitspraak maakt de rechter een einde aan deze door sommige werkgevers gebruikte sluiproute.

CNV Vakmensen vindt in het licht van deze uitspraak ook, dat arbo-artsen zich van dit soort adviezen moeten onthouden en meer oog moeten hebben voor het belang van de werknemer.