Premies grootste zorgverzekeraars bekend.

CZ en Menzis hebben dinsdag de prijs van de basisverzekering bekendgemaakt. Daarmee zijn de basispremies van de vier grootste zorgverzekeraars bekend. Die liggen allemaal een stuk lager dan vorig jaar. Dat geldt ook voor de basispremie bij de kleine verzekeraars.

CZ heeft de premie van de natura basisverzekering verlaagd met 9,70 euro. Verzekerden gaan in 2014 daardoor 95,90 euro betalen per maand. Bij het hoogste eigen risico van 860 euro is de premie 75,27 euro. De aanvullende verzekeringen blijven net als vorig jaar in prijs gelijk.

Klanten van Menzis betalen volgend jaar 75,50 euro per maand bij een eigen risico van 860 euro. Mensen die een verzekering willen afsluiten met het minimale eigen risico, betalen maandelijks 95,50 euro, schrijft de verzekeraar op haar website. Dat is een daling van 10,50 euro.

Collectiviteitskorting
Verzekerden bij Zilveren Kruis Achmea die kiezen voor de meest populaire verzekering, zijn maandelijks minimaal 74,12 euro kwijt aan de zorgverzekering, inclusief een collectiviteitskorting van 5 procent en 500 euro eigen risico. Met een regulier eigen risico en zonder korting betalen klanten 99,95 euro per maand.

Klanten van VGZ betalen minimaal 76,95 euro per maand. Alleen behandelingen bij een beperkt aantal zorgaanbieders wordt dan volledig vergoed. Met een regulier eigen risico en zonder korting zijn klanten 91,95 euro per maand kwijt. Ook andere verzekeraars bieden collectiviteitskortingen, bijvoorbeeld via de werkgever, sportverenigingen of vergelijkingssites.

Eigen risico
Het eigen risico is voor iedereen 360 euro. Daarbovenop kunnen mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot 500 euro. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie. Het eigen risico geldt niet voor onder meer behandelingen door de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg.
Alle ziektekostenverzekeraars hebben tot 19 november de tijd om de premies bekend te maken. ”Deze tijd is heel spannend. Vooral de internetlabels, die concurreren op prijs, wachten zo lang mogelijk om hun premie bekend te maken”, legt Peter Ruys van ZorgKiezer.nl uit.

Spelletje
“Het is een beetje als het spelletje: wie knippert het eerste met zijn ogen? Op het laatste moment duiken ze nog in prijs omlaag.” Internetlabels zijn verzekeringen van grotere zorgverzekeraars, die net iets minder service bieden. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld alleen terecht bij een online servicedesk met hun vragen.

Selectieve polissen
De grote vier verzekeraars komen met selectieve polissen. Verzekerden krijgen een korting van tussen de 8 en 20 procent in ruil voor een beperkte keuze in ziekenhuizen. Verzekerden kunnen met zo’n polis alleen terecht bij ziekenhuizen waarmee zijn zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten. Alleen dan wordt de behandeling deels of volledig vergoed. Vergelijkingssite Independer.nl wijst erop dat het voor verzekerden nog niet duidelijk is wat de precieze beperkingen zijn.

Onbekende kans
“Mensen die nu kiezen voor de laagste premie lopen een onbekende kans dat ze straks niet naar de arts kunnen die zij kiezen of zelf 30 procent van de rekening van vele duizenden euro’s moeten gaan betalen”, zegt algemeen directeur Edmond Hilhorst van Independer.nl. Op dit moment zijn verzekeraars nog afspraken aan het maken met zorgverleners. Hilhorst vreest dat ook na 19 november de invulling van die polissen nog niet helder zijn.

(Bron: nu.nl)