Planten op kantoor bevordert een gezond werkklimaat.

Planten zuiveren namelijk de lucht en lijken een positief effect te hebben op het humeur en de productiviteit van medewerkers. Ook verkoudheid- en griepklachten zouden hierdoor sneller verminderen.

Wie zich in het onderwerp verdiept, schrikt van de hoeveelheid schadelijke stoffen die aanwezig zijn op een doorsnee kantoor. In de meeste werkruimtes wordt weliswaar al jaren niet meer gerookt, toch zijn er nog altijd veel schadelijke stoffen. Toners van kopieerapparaten en printers vervuilen bijvoorbeeld de lucht, ook het tapijt kan een bron van schadelijke gassen zijn, net als beeldschermen en zelfs papieren handdoeken.

Hoofdpijn en geïrriteerde ogen
Veel kantoorwerkers kampen hierdoor met hoofdpijn of hebben last van geïrriteerde ogen. Verontreinigde lucht maakt helder denken bovendien een stuk moeilijker. Het aantal dagen ziekteverzuim ligt duidelijk hoger in bedrijven waar de luchtkwaliteit te wensen overlaat.  Wetenschappelijke studies tonen aan dat één op de drie kantoren binnen de Europese Unie niet aan de normen voor de luchtkwaliteit op de werkplek voldoet.

Vaker ziek
Het raam wijd open gooien om frisse lucht binnen te laten, kan een oplossing bieden. Het plaatsen van planten is effectiever. Met de juiste planten op de werkvloer wordt een groot deel van de schadelijke stoffen weg gefilterd, bovendien ziet het er een stuk fraaier uit. De productiviteit zal erop vooruitgaan, net als de sfeer.

Positief effect van 15 tot 19%
Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en Ambius toont aan dat werkomgevingen die verrijkt zijn met planten een positief effect van 15 tot 19% hebben op de tevredenheid en het concentratievermogen van de medewerker. Door planten voelen werknemers zich prettiger en meer thuis op de werkvloer, ervaren ze een verbetering in de luchtkwaliteit en hebben ze het idee dat ze zich beter kunnen concentreren.

Vingerplant populairst
De populairste plant voor op kantoor is de Fatsia japonica, beter bekend als de vingerplant (uitgeroepen tot bureauplant van het jaar 2012). Wie het niet ziet zitten om de planten zelf te verzorgen, kan tegenwoordig probleemloos een bedrijf inhuren om de planten te verzorgen. Zelfs als er weinig daglicht binnenvalt, is het mogelijk om planten te houden. In extreme gevallen worden ze na verloop van tijd vervangen door verse exemplaren, zonder extra kosten .

(Bron: Nederlands Vereniging voor Ergonomie)