Pijn in rug, nek en schouders goed aanpakken

De welbekende RSI (Repetitive Strain Injury) -klachten waarbij werknemers pijn in bijvoorbeeld de armen, schouders, rug en nek hebben, ontstaan voornamelijk doordat ze vele uren per dag achter de computer zitten. Dit wordt versterkt door een verkeerde zithouding, te weinig beweging en stress. Deze lichamelijke klachten beïnvloeden zowel het werk als het privéleven van de werknemer. Tijd dus om hier iets aan te doen.

Door het tekort aan afwisselende beweging worden de spieren stijf en ontstaat er vermoeidheid. Door de lichamelijke klachten slaapt de werknemer slecht, waardoor de pijn toeneemt. Hierdoor slaapt hij nog slechter en zo belandt hij in een neerwaartse spiraal. De pijn verspreidt zich mogelijk over meerdere lichaamsdelen en de werknemer zal minder goed presteren op het werk, maar ook negatieve gevolgen ervaren in zijn privéleven.

Beweging en ontspanning is belangrijk
Natuurlijk is iedereen bekend met het advies om meer te bewegen, het doen van oefeningen en zorgen voor een goede afstelling van bureau en stoel. Veel werknemers zijn hiervan op de hoogte, maar om het daadwerkelijk uit te voeren is vaak een stap te ver. Hier ligt voor u een taak.

Door medewerkers regelmatig te wijzen op het belang van beweging, bijvoorbeeld door een wandeling tijdens de lunch te stimuleren, stuurt u ze al in de goede richting. Ook kunt u vragen aan medewerkers of ze veel spanning ervaren. Vermindering van stress zorgt ervoor dat werknemers meer ontspannen aan het werk zijn. Verder is het regelmatig nemen van een pauze goed voor zowel het ontspannen van de spieren als voor het verminderen van stress. Wijs medewerkers er dus op dat ze ondanks de hoge werkdruk toch regelmatig moeten pauzeren.

Zorg voor een goede werkomgeving
Naast deze adviezen is het belangrijk een goede werksituatie- en omgeving te creëren. Hierbij kunt u denken aan het juiste meubilair, maar ook voldoende licht en frisse lucht. Probeer tocht en veel lawaai te vermijden. Houd verder de medewerkers goed in de gaten: als u RSI-klachten in een vroeg stadium opmerkt, kunt u deze tijdig aanpakken en mogelijk verslechtering voorkomen.

(Bron: ArboRendement)