Nutteloze multivitamines

Een kwart van alle Nederlanders slikt multivitamines. Dat zijn van die potjes met zo een lange lijst vitamines en mineralen op het etiket.

Die zouden helpen tegen vermoeidheid, lusteloosheid en prikkelbare gevoelens, voor een mooie huid, sterke nagels, en ga zo maar door. Dat is allemaal prietpraat. Je kunt natuurlijk denken: ‘baat het niet dan schaadt het niet’, maar dat is ook niet zo. Er kan van sommige vitamines zoveel in zo een capsule zitten dat het schadelijk wordt. Neem vitamine B6. Daarvan heb je per dag 1 milligram van nodig, meer niet. Als je er langdurig heel veel van slikt kan dat de zenuwen in je benen beschadigen. De Europese Unie raad daarom aan hoogstens 25 milligram per dag te nemen. Kinderen moeten hoogstens 5 tot 10 milligram binnenkrijgen. Nou, bij de apotheek of de drogist vind je moeiteloos multivitamines die 100 milligram B6 of meer leveren. Bèta caroteen is ook zoiets. In grote hoeveelheden verhoogt dat de kans op longkanker bij rokers, en sommige multivitamines bevatten die grote hoeveelheden.

Van sommige voedingsstoffen bevatten ze juist weer te weinig. Voor mensen die extra vitamine D nodig hebben zit er vaak in de meeste multivitamines onvoldoende. Calcium zit er altijd te weinig in, vaak niet meer dan wat in een kwart van een plak kaas zit. Voor kalium is het nog gekker. Tien milligram per tablet, dat betekent dat je 470 van die tabletten per dag zou moeten slikken om aan de aanbevolen dosis te komen. Van chroom zit er dan weer 10 keer teveel in.

Daar heb je dus allemaal niks aan. Je kunt beter alleen de vitamines nemen die je echt nodig hebt. Als je zwanger wilt worden koop dan een pot met foliumzuur, voor je kindertjes koop je vitamine D in de juiste hoeveelheid en zo zijn er nog een paar voorbeelden. Als je verkouden bent moet je het gewoon uitzieken.

(Bron: M.Katan)