Mindfulness… wat is dat eigenlijk?

Aandacht op het hier en nu, genieten van het moment, bewust zijn van het nu. Dat is waar het om draait bij Mindfulness.

Mindfulness is geen meditatie, maar er worden wel meditatietechnieken gebruikt om je aandacht in het hier en nu te krijgen. Er zijn veel trainingen, workshops en cursussen mindfulness te volgen. Maar het is niet alleen een kwestie van het volgen van een paar dagen cursus, het moet onderdeel worden van je leven.

Ons jachtige drukke bestaan zorgt voor stress en gevoel van onbehagen. Veel wordt op de automatische piloot gedaan zonder er aandacht aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan eten, kan jij nog beschrijven wat de smaak was van het avondeten? Of de dagelijkse rit naar je werk, ken je het gevoel dat je er al bent, terwijl dat voor je gevoel niet kan? Je hebt letterlijk een stuk gemist.

We piekeren veel, een bekende uitspraak is dan ook “een mens lijdt dikwijls ‘t meest door ‘t lijden dat hij vreest”. We beoordelen onszelf en de ander te negatief. Ook vullen we in wat de ander denkt. Heel veel energie kost dit! Veel is toch niet te veranderen.  Die energie kunnen we beter gebruiken om zaken aan te pakken!