Minder eten houdt de hersenen jong

Italiaanse wetenschappers hebben ontdekt dat een molecuul dat geassocieerd wordt met de verjonging van de hersenen geactiveerd wordt door een lage inname van calorieën. De dieetrestrictie had een positieve impact op het molecuul, CREB1, in muizen. CREB1 stuurt meerdere genen aan die te maken hebben met het jong houden van de grijze massa. Dat schrijven de onderzoekers deze week in PNAS.

Voordelen
Dat dieetrestrictie, waarbij hoogstens 70% van de normale inname gegeten mag worden, een positief effect had op de hersenen was al langer bekend. De voordelen zijn onder andere een beter geheugen, betere cognitieve prestaties en minder agressiviteit. Ook komt Alzheimer minder voor, en als het voorkomt met minder ernstige symptonen.

Medicijn
Met het ontdekken van de aansturende rol van CREB1 is nu bekend waardoor die voordelen veroorzaakt worden. De wetenschappers hopen dat er een medicijn ontwikkeld kan worden waarmee de voordelen van CREB1 ook gehaald kunnen worden zonder de extreme dieetrestrictie.