Meer mensen starten eigen bedrijf.

In het derde kwartaal hebben bijna 29.000 mensen een eigen onderneming opgericht. Dat zijn er 3 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt maandag uit cijfers van het ING Economisch Bureau.

In bijna alle sectoren groeit het aantal beginnende ondernemers. Dat geldt niet voor de bouw, de groothandel en de sector voor vervoer en opslag. In het derde kwartaal ging bijna een derde van de starters aan de slag binnen de zakelijke dienstverlening. Detailhandel staat met 11 procent op de tweede plek. De bouw volgt met een percentage van 10 procent. Ook de gezondheidszorg is populair onder startende ondernemers.

Eigen geld
Starters gebruiken voornamelijk eigen geld om hun bedrijf op te richten. Een lening van familie en vrienden is een belangrijke tweede financieringsbron. Ook gebruiken veel starters afnemers- en leverancierskrediet. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn rond de 98.000 mensen een eigen onderneming begonnen. In Noord-Brabant en in Zuid- en Noord-Holland zijn de meeste nieuwe bedrijven opgestart.

Overijssel
In Overijssel was de groei met 8 procent relatief het grootst. Alleen in de provincie Utrecht is het aantal starters afgenomen. Analisten van ING verwachten dat het aantal starters dit jaar licht zal groeien en rond de 123.000 uit zal komen. Voor volgend jaar voorzien ze een vergelijkbaar getal.