Lichaamstaal is vaak betrouwbaarder

Met deze drie aanwijzingen kunt u als gevorderde kijker non-verbaal gedrag nóg beter interpreteren.

1. Kijk nooit alleen naar een los gebaar
Een los gebaar zegt niet zoveel. De betekenis ervan wordt pas begrijpelijk in combinatie met andere gebaren en signalen. ‘Net als elke taal kent lichaamstaal woorden, zinnen en leestekens’, aldus de Australische communicatiedeskundigen Allan en Barbara Pease. ‘Elk gebaar is als een woord, en het kan verschillende betekenissen hebben. Pas als je het woord in een zin met andere woorden plaatst, kun je de betekenis volledig begrijpen.’

Een zin die uit gebaren bestaat, wordt een ‘gebarengroep’ genoemd. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn hand voor de mond houdt. Samen met over elkaar geslagen benen en voor de borst gekruiste armen duidt dit gebaar erop dat iemand het waarschijnlijk niet met een ander eens is. Maar in een andere gebaren-zin kan hetzelfde gebaar ook duiden op een leugen of een ingehouden emotie.

2. Let op tegenstrijdigheden
Wat iemand zegt, strookt lang niet altijd met zijn lichaamstaal. Daarom is het van groot belang om goed te letten op tegenstrijdigheden. Als de man op het plaatje hiernaast zegt dat hij het met u eens is, liegt hij waarschijnlijk. Uit hij zijn twijfel over uw voorstel, dan kloppen woorden en gebaren met elkaar.

Non-verbaal gedrag is veel lastiger in toom te houden dan wat we zeggen. Twijfelt u aan wat iemand zegt? Dan zijn lichaamshoudingen meestal betrouwbaarder dan woorden.

3. Kijk altijd naar de context
Toch moet u oppassen iemand niet te snel op zijn lichaamshouding te beoordelen. Zit iemand in de winter bij de bushalte met zijn armen en benen strak over elkaar, dan is de kans groot dat hij niet defensief en kritisch is, maar dat hij het gewoon koud heeft.

Naar de grond staren met de armen dicht langs het lichaam geklemd is een heel normale manier om afstand te bewaren van mensen in een volle treincoupé. Maar als iemand er op die manier bij staat als hem de liefde wordt verklaard, is er meer aan de hand.

Non-verbaal gedrag is dus nooit helemaal juist te interpreteren zonder te weten in welke situatie iemand zit.

(Bron: Psychologie Magazine)