Laat u niet misleiden! Lees het etiket

Door de bomen het bos niet meer zien? U herkent dit spreekwoord vast wel als u in de supermarkt loopt. U wilt bijvoorbeeld een verantwoord tussendoortje voor bij de koffie kopen, maar waar moet u dan op letten bij het boodschappen doen?

Vergelijken van producten geeft u inzicht Door producten uit dezelfde productgroep met elkaar te vergelijken krijgt u inzicht in de hoeveelheid energie die de producten bevatten. Vergelijkt u eens fritessaus en mayonaise en zie het verschil in het percentage vet en de hoeveelheid energie. Mayonaise bestaat voor 80% uit olie terwijl fritessaus (afhankelijk van het merk) voor 25% of 35% uit olie bestaat. Het is goed om te weten dat vet twee keer meer calorieën (9 calorieën) levert per gram dan koolhydraten of eiwitten (4 calorieën). Vandaar het verschil! Of om terug te komen op een verantwoord tussendoortje; vergelijkt u eens een speculaasje (50 calorieën) met een roze koek (245 calorieën). Wanneer u zich beter bewust bent van de hoeveelheid energie die een product levert, kunt u een bewuste keuze maken.

Kijk naar de hoeveelheid per portie
De voedingswaarde op de verpakking van een product vertelt u precies hoeveel calorieën en voedingsstoffen er in een product zitten. Dit wordt meestal per 100 gram vermeld. Maar eet u ook daadwerkelijk 100 gram van dit product?

Als voorbeeld Liga Evergreen Crunchy. Per 100 gram levert dit product 385 calorieën. Dat is best veel! Een biscuit weegt geen 100 gram, maar 18,7 gram en dit is 71 calorieën. Een verantwoord tussendoortje dus! Toch moet u nog steeds opletten…u hebt een verantwoord tussendoortje gekozen, maar in 1 pakje zitten 2 biscuits. Als u ze beide opeet dan levert het tussendoortje u maar liefst 142 calorieën. Het door u gekozen tussendoortje is al een stuk minder verantwoord.

Wat betekent het als er light of 0% vet op een verpakking staat?
Er zijn vele soorten light producten zoals frisdrank, chips en zelfs rookworsten. Maar wat betekent light precies? Light betekent dat het product minimaal 33% minder energie, vet of suikers bevat dan het originele product. Light betekent niet altijd 33% minder calorieën! In light chips wordt het vet bijvoorbeeld vervangen door koolhydraten en eiwitten die ook energie leveren. Het verschil in calorieën is slechts 11%. Er zijn ook producten waarop staat 0% vet, maar ook dit betekent niet 0% calorieën. Het product bevat dan geen vet, maar nog wel koolhydraten en eiwitten. Weliswaar leveren koolhydraten en eiwitten minder calorieën dan vetten, maar dat zegt nog niet dat het product weinig calorieën bevat.

Laat u niet te snel misleiden, want producten kunnen dus nog steeds veel energie bevatten, al doen de kreten op de verpakking anders vermoeden.