Kantoorlucht smeriger dan rond fabriek

De lucht in veel kantoorpanden is stukken viezer dan in bijvoorbeeld industriegebieden, ontdekten milieudeskundigen van de Radboud Universiteit in Nijmegen onder leiding van hoogleraar Ad Ragas. Hun bevindingen publiceerden ze in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental International.

Is de lucht in het doorsnee Nederlandse kantoor echt zo slecht?
‘Het verschilt heel sterk. In kantoren waar net geschilderd is of nieuwe vloerbedekking gelegd en gelijmd, is de concentratie gevaarlijke stoffen in de lucht zeker enkele maanden aanzienlijk verhoogd. Maar ook de gemiddelde luchtvervuiling in Europese kantoren ligt duidelijk hoger dan in de buitenlucht. Zet daarom onder kantoortijd zo veel mogelijk ramen open; gelukkig kan dat in de meeste moderne kantoorgebouwen tegenwoordig weer’.

Luchtvervuiling heeft toch te maken met auto’s en industrie?
‘Ook wel, maar uit ons onderzoek blijkt dat de hoeveelheid schadelijke stoffen binnenin gebouwen hoger ligt. En Nederlanders verblijven 70 tot 80 procent van hun tijd binnen. In woonhuizen met een openhaard of waarin gerookt wordt of wierook gebrand, ligt de hoeveelheid fijnstof vaak tot drie keer hoger dan buiten. Daar valt beduidend meer gezondheidswinst te realiseren dan met bijvoorbeeld extra filters op fabrieksschoorstenen’.

Voor gifstoffen bestaan in Nederland toch strenge normen?
‘In de meeste gebouwen zullen de normen niet overschreden worden. Maar combinaties van stoffen kunnen schadelijk zijn dan de stoffen afzonderlijk, hebben wij eveneens laten zien. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van medicijncombinaties. Maar hoe schadelijke stoffen in het binnenmilieu elkaar versterken, daar moet het onderzoek nog naar beginnen’.

(Bron: Intermediair)