Is een slapende arm erg?

Langdurige afknelling van bloedtoevoer naar de arm kan weefselversterf tot gevolg hebben. “Maar daarvan is bij slaaparmen geen sprake”, zegt klinisch neurofysioloog Ton Hilgevoord van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Het gebrek aan “sensatie in de arm” komt volgens hem ofwel door beknelling van een zenuw, ofwel door beknelling van de bloedtoevoer aan een zenuw. “Totale afknelling van bloed naar de arm gebeurt vrijwel nooit”.

Ongevaarlijk dus, gelukkig. Maar armbreuken? De medische literatuur maakt geen melding van fractruren tijdens de slaap, weet Hilgevoord. Niet zo vreemd, want het verschijnsel treedt juist op omdat je diep slaapt en geen rare bewegingen maakt. “En het bot wordt natuurlijk niet brozer door zenuwbeknelling”. Aannemelijker is letsel door een slaapvoet. “Bij een zithouding waarbij de benen over elkaar geslagen worden kan je voet gevoelloos worden. Doordat deze tijdelijk niet goed functioneert kan je bij het opstaan struikelen. En daarbij is vast weleens een been gebroken”.

Tijdelijke armverlamming treft vooral mensen die diep slapen, op hun zij liggen of ‘s nachts een rare houding aannnemen. Armen boven het hoofd bijvoorbeeld. Ook magere mensen lopen een extra ‘risico’. Hilgevoord: “Als bloedvaten een aantal scherpe bochten moeten maken terwijl ze dicht tegen het bot liggen, raken ze eerder bekneld. Bij mensen met meer onderhuids vet gebeurt dat minder snel”.

Alcohol tenslotte heeft in dit geval ook letterlijk een verlammende werking. Omdat je met drank op vaster slaapt is de kans groter dat je lange tijd een bepaalde houding aanneemt. Een variant waarbij een zenuw in de bovenarm bekneld raakt- en het heffen van de pols tijdelijk onmogelijk wordt- heet ook welde Saturday Night Palsy. Dit, zegt Hilgevoord, omdat dit vaak gebeurt wanneer mensen op een stoel in slaap vallen met de arm over de leuning, “bijvoorbeeld na een stapavond”.

(Bron: NRC Next)