Is biologisch eten echt gezonder?

Is biologisch eten echt gezonder? Dat wordt natuurlijk vaak gezegd, zeker door mensen die reclame maken voor biologisch eten. Maar zitten er echt meer voedingsstoffen en minder slechte stoffen in biologische producten? Voedingsdeskundigen uit Engeland en het Franse Voedselveiligheidsagentschap AFSSA zochten dat uit.

Biologische groenten en fruit bevatten tot wel meer dan twintig procent droge stof. Dat betekent dat ze uit minder water bestaan en er meer voedingsstoffen in zitten dan in de bespoten variant. Dat concludeerden zowel de Franse als de Britse onderzoekers. Ook ontdekten de Britse onderzoekers dat er meer essentiële mineralen als magnesium, ijzer en zink in biologisch voedsel zit.

Een wetenschapper uit het Britse team zegt daarover: “Biologisch voedsel is uiteraard geen wondermiddel. Maar we weten dat twee derde van alle vrouwen tekort heeft aan ijzer. Als zij met behulp van biovoeding hun ijzergehalte een paar procent kunnen opkrikken, is dat een goede zaak.”

Biologische groenten en fruit bevatten daarnaast tot twee keer meer polyfenoren dan niet-biologische groenten en fruit. Polyfenoren zijn chemische verbindingen die voorkomen in planten. Zij kunnen hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen. Ook zouden polyfenoren celveroudering uitstellen. Vooral biologische aardappelen en peren zitten er vol mee. Zij maken deze stof uit zichzelf aan om zich te verdedigen tegen externe aanvallen van bacteriën en insecten.

Wat niet-biologische groenten en fruit vooral ongezonder maakt, zijn de chemische bestrijdingsmiddelen (pesticiden) die er overheen gespoten worden. Hoe giftig pesticiden precies zijn voor de mens is nog niet helemaal duidelijk. Wel is vastgesteld dat dieren er leukemie, lymfekanker en andere vormen van kanker van kunnen krijgen. Ook blijkt afvallen een stuk lastiger als je veel pesticiden in je lijf hebt. Je kunt een deel van de pesticiden van bespoten groenten en fruit afwassen, maar er zal altijd wat blijven zitten. Biologische gewassen bevatten geen pesticiden. Je kunt ze dus gerust met schil en al opeten. Dat is weer extra goed voor je, want de meeste voedingsstoffen zitten doorgaans vlak onder de schil.

Omdat onze bodem vol nitraten zit, komt dat ook in groente en fruit terecht. Het lichaam zet nitraat om in nitriet. Dat verhoogt het risico op kanker. Groente die niet-biologisch is verbouwd, bevat globaal gezien een keer zoveel nitraat als de onbespoten variant. Om een beeld te krijgen: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat de maximale nitraatopname zo’n 200 milligram per dag mag zijn. Maar een kilo sla of spinazie die niet biologisch geteeld is, bevat maar liefst 1000 tot 2000 milligram nitraten.

Tot slot zijn er nog de schimmels die groente en fruit kunnen bedreigen. Biologisch voedsel wordt niet behandeld met schimmeldodende middelen. Daarom zouden er mycotoxines in kunnen zitten: extreem gevaarlijke stoffen die kankerverwekkend zijn. De Franse voedingsdeskundigen zien echter geen reden tot bezorgdheid: “Volgens de studies waarover wij beschikken, bevatten biologische gewassen niet méér mycotoxines dan klassieke. Bovendien zijn de controles bijzonder strikt, vooral bij graanproducten, want die zijn het vatbaarst voor mycotoxines.”

Toch blijft verder onderzoek noodzakelijk en is nog lang niet alles onderzocht over biologische producten. Maar vooralsnog lijken ze wel een stuk gezonder dan bespoten gewassen.

 

bron: Santé