In de zon voor beperken borstkanker

Elke dag drie uur in de zon zitten, kan het risico op borstkanker beperken tot 50 procent, aldus recent onderzoek dat in de American Journal of Epidemiology werd gepubliceerd. Artsen waarschuwen wel voor de gevaren van huidkanker.

Tests in laboratoriums suggereren dat borstkankercellen in staat zijn om vitamine D om te zetten tot een hormoon dat kanker kan bestrijden. Dat bericht de Daily Mail.

Leeftijd
De Canadese onderzoekers vergeleken 3.101 slachtoffers van borstkanker met 3.771 gezonde vrouwen die geen tumoren hadden. Alle vrouwen gaven aan hoeveel tijd ze buiten spendeerden tussen april en oktober, gedurende vier stadia in hun leven. Daaruit bleek dat diegenen die minstens 21 uur per week werden blootgesteld aan de uv-stralen van de zon, tijdens hun tienerjaren, minstens 29 procent minder kans hadden om kanker te ontwikkelen dan degenen die minder dan een uur per dag zonneschijn kregen. Bij degenen die het vaakst in de zon zaten op hun veertigste en vijftigste daalde het risico naar 26 procent; bij zestigplussers halveerde zon hun kansen op een tumor.

Mannen
Mannen die veel vitamine D in hun bloed hebben, lopen minder kans op hartaanvallen en beroertes, volgens Amerikaanse onderzoekers. Zij volgden bijna 119.000 volwassenen, gedurende 20 jaar. Daaruit blijkt dat mannen die minstens 600 IU vitamine D opnemen, 16 procent kans minder hebben op hartproblemen en beroerten dan mannen die minder dan 100 IU per dag krijgen. Dit effect was niet merkbaar bij vrouwen, aldus de onderzoekers.

Huidkanker
Maar beide resultaten moeten gerelativeerd worden door het verhoogde risico op huidkanker als gevolg van blootstelling aan de zon, aldus de experts. Verschillende eerdere studies suggereren dat zonnestralen een krachtige bescherming zijn tegen kanker, doordat dit de productie van vitamine D in de huid stimuleert.