Hof geeft zelfstandige thuiszorghulpen gelijk.

Zelfstandige huishoudhulpen die via de bemiddeling van een zorginstelling werken, hebben dezelfde rechten als vaste werknemers van zo’n organisatie. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem in bepaald, meldt vakbond Abvakabo FNV vrijdag.

Het hof schrapt daarmee een uitspraak van de kantonrechter in Harderwijk. Die bepaalde eerder dat een zogeheten alfahulp – een thuiszorger die rechtstreeks voor cliënten werkt, maar wel via bemiddeling van een zorginstelling – recht heeft op zes weken loon bij ziekte. De zorginstelling zou dat loon moeten betalen. Abvakabo en de Vereniging voor Vrouw en Recht meenden echter dat de instelling langer ziekengeld moet betalen.

Het hof geeft de vakbond en de vereniging daarin nu gelijk. De vaak goedkopere alfahulpen hebben een arbeidsovereenkomst met de zorginstelling en niet met de cliënt, aldus het hof. Door de uitspraak komt een einde aan de “schijnconstructies” tussen instellingen en alfahulpen, aldus Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV.
“Deze uitspraak is een overwinning voor alfamedewerkers”, aldus Marijnissen, die de zelfstandige huishoudhulpen beschrijft als “werkenden zonder sociale rechten of bescherming”. Maar de beslissing van het hof heeft ook gevolgen voor de vaste werknemers van thuiszorginstellingen, aldus de vakbond.

Onmogelijk
Abvakabo wil al langere tijd dat de alfahulpconstructie onmogelijk wordt. Het zou zorginstellingen ertoe aanzetten personeel te ontslaan en vervolgens als goedkopere alfahulp aan te nemen. Ook het Achterhoekse Sensire wilde een dergelijke constructie optuigen voor zijn 1.100 werknemers.

Ook de Vereniging voor Vrouw en Recht toont zich tevreden met de uitspraak. “Er is nu eindelijk duidelijkheid over met wie een arbeidscontract wordt afgesloten”, aldus voorzitter Mieke van der Burg. “Vroeger was volledig onduidelijk voor wie een alfahulp werkte.”