Hoe ontstaan steken in de zij?

Lange tijd werd verondersteld dat steken in de zij door een te volle maag werden veroorzaakt. Maar waarom krijgen wielrenners en langlaufers dan nooit steken in de zij, terwijl zij voor en tijdens de inspanning grote hoeveelheden vast en vloeibaar voedsel moeten innemen?

Spierplaat
Anatomisch gezien stuiten we eerst op organen die door verschillende banden in de buikholte op hun plaats blijven. Die banden zijn op hun beurt onder meer bevestigd aan het middenrif. Deze spierplaat tussen buik en longen die ook wel diafragma wordt genoemd, is van groot belang voor onze ademhaling. De lever, de milt, de maag en de dikke en dunne darmen vormen een geheel van meerdere kilo’s dat met dunne draden aan het middenrif hangt.

Diafragma
In tegenstelling tot tijdens het fietsen, trekken die organen tijdens het hardlopen bij elke stap aan het diafragma. Maar deze spierplaat is tegelijkertijd bezig om de adem door je longen naar buiten te drukken. De spanning die dat oplevert kan een pijnlijke kramp van het middenrif veroorzaken en dat voel je als steken in de zij.

(Bron: Runner’s World)