Het Nieuwe werken zorgt voor grotere vraag naar coaches

Dat is besproken op de Nyenrode Business Universiteit, waar een bijeenkomst was van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Zowel flexwerkers als leidinggevenden hebben coaching nodig om met de nieuwe manier van werken om te gaan, werd er gesteld. Thuiswerken vergroot de onzekerheid omdat er geen controle is.

Het gaat steeds meer om het eindproduct van de werknemer. Wil een flexwerker wel de verantwoordelijkheid? En kan hij of zij die ook aan? Flexwerkers worden thuis geconfronteerd met hun zelfdiscipline, waar ze vaak wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Leidinggevenden moeten op hun beurt leren om hun ondergeschikten los te laten. “Want het oude systeem is gebaseerd op controle”, aldus coach Harrie van Heck.

Social media
Maar flexwerkers hebben niet alleen baat bij coaching, ook social media helpt ze erbij. “Want wat je wel ziet met ‘screenagers’ (mensen die gemakkelijk kunnen omgaan met technologie) is dat zij gewend zijn om overal taakgericht hulp te halen. Ze hebben een vriendje die iets weet hoe de iPad werkt en de ander weet hoe het geluid aan moet. Dus je ziet dat nieuwe werken ook ander structuren gaat geven.” De coaching wordt dus ook meer taakgericht, is de verwachting.