Herbalife

Op internet kwam ik dit stukje van M. Katan over Herbalife tegen dat ik jullie niet wil onthouden:

“Ik kreeg laatst een vraag over Herbalife. Ik had daar vaag wel eens over gehoord, dus ging ik op de Engelse Wikipedia kijken wat het was. Herbalife bleek een Amerikaans bedrijf te zijn dat voedingssupplementen verkoopt, vooral vermageringspreparaten. Verder stonden er wat schandalen en rechtszaken in Wikipedia vermeld. Maar of je van Herbalife nou afvalt, werd me niet duidelijk. Dus ben ik zelf maar eens gaan zoeken.

Nou, daar was ik gauw mee klaar. Er zijn in totaal drie studies naar Herbalife en afvallen, en geen van drieën laat zien dat het beter werkt dan al die andere preparaten of diëten waar je van afvalt.

Ik kwam wel een stroom van wetenschappelijke rapporten tegen over patiënten die Herbalife preparaten hadden gebruikt en vervolgens een leverbeschadiging hadden gekregen. De firma reageerde daar onlangs op met een artikel waarin ze betogen dat het niet zeker is dat die mensen hun leverziekte hadden gekregen als gevolg van Herbalife producten. Daar hadden ze gelijk in. Maar ik vind het wel toevallig dat ziekenhuizen in Spanje, Zwitserland, IJsland, Israel, Argentinië en de Verenigde Staten allemaal melden patiënten te krijgen met leverbeschadiging die Herbalife hebben gebruikt. Sommigen knapten weer op als ze stopten met die preparaten, maar tenminste één had een levertransplantatie nodig. Één andere kreeg een nieuwe lever maar overleefde dat niet.

Leverproblemen door het gebruik van afslankkruiden of afvalsupplementen zijn niet nieuw. In dat soort afslankmiddelen worden ook regelmatig giftige stoffen of illegale geneesmiddelen aangetroffen. Die komen erin terecht door slordigheden bij de fabricage of ze worden er met opzet in gestopt om het afvallen te bevorderen. Maar in Herbalife is nooit onomstotelijk gif aangetoond, dus het blijft de vraag waar die mensen hun leverziekte van hebben gekregen.

Sinds Herbalife zeven jaar geleden naar de beurs ging is de koers dwars door alle crisissen heen verzevenvoudigd. De grondstoffen die ze gebruiken kosten vrijwel niets, aan onderzoek geven ze ook niet veel uit. Ze verdienden vorig jaar 300 miljoen dollar. Dat verdienen ze dus met afslankpreparaten waar je overgewicht niet echt van overgaat, maar je lever gaat er misschien kapot van. Soms begrijp ik er niks meer van.”

Wat is jullie mening? Wat zijn de ervaringen met Herbalife?

(bron: M.Katan)