Hardlopen en winterkleding

Buiten vriest het, het waait of er is neerslag in een van zijn haar vele verschijningsvormen: regen, hagel of sneeuw. De echte die-hards lopen gewoon door, maar wat is de geschikte kleding?

Te warm
Slecht weer bestaat niet, slecht geklede lopers wel. Lopers kleden zich eerder te warm dan te koud. Hoe je de kou ervaart is sterk persoonsafhankelijk. Maar het blijkt dat hardlopers onderschatten hoe hun lichaamstemperatuur tijdens de training stijgt, waardoor het lichaam afkoelingsmechanismen (transpiratie) activeert. Gecombineerd met de koude buitentemperatuur kan het zo dus gebeuren dat je teveel afkoelt door te warme kleding

Hoe moet het wel?
Bij koude temperaturen kun je het beste verschillende lagen over elkaar dragen. Om te beginnen kies je voor thermisch ondergoed, dat het zweet direct afvoert. Zo blijft je huid droog en voorkom je dat het vocht op je lichaam bevriest. Daarover draag je een warmte-isolerende laag (een thermisch shirt en/of een fleecetrui). Tenslotte kun je nog iets dragen dat de wind en regen tegenhoudt.

lichaamswarmte
Een groot gedeelte van de lichaamswarmte verlies je door het hoofd. Daarom is het aan te raden om een muts of een oorwarmband te dragen. Vergeet je handschoenen niet, want een hardloperstegeltjeswijsheid zegt: “als je handen warm zijn, dan is je hele lichaam warm.”

Windchill
Vooral in de winter mag je de wind niet onderschatten. Een krachtige wind maken dat ook een geringe vriestemperatuur zorgt voor een snijdende koudebeleving. Volgens de door de KNM gehanteerde “Windchill” berekening voelt een temperatuur van 0° bij windkracht 5 al aan als min 7°!

(Bron: Runner’s World)