Hardlopen en cholesterol

Wist u dat hardlopen het cholesterol kan verhogen ? Dat klinkt misschien ongezond, maar dat is het zeker niet. Door veel te bewegen kan natuurlijk het gehalte aan HDL-cholesterol in het bloed stijgen. En hoe meer je van dat goede cholesterol hebt, hoe gezonder. We vroegen Denise Heemskerk van de Stichting Bloedlink om uitleg.
Denise: ‘De meeste mensen met een hoog LDL en/of een laag HDL-cholesterol hebben dit aan zichzelf te wijten. Ze eten ongezond, roken en bewegen veel te weinig. Als je veel verzadigde vetten tot je neemt, stijgt het slechte cholesterol. Roken en weinig bewegen verlagen juist het goede cholesterol. Kortom: Als je gezond leeft, zorg je goed voor je cholesterolwaarden en verlaag je de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.’
Cholesterol is een onmisbare bouwstof voor het lichaam. Het wordt in het lichaam verpakt in twee soorten lipoproteïnen: HDL en LDL. De verpakking bepaalt of het cholesterol goed of slecht is. Van LDL-cholesterol wil je zo min mogelijk hebben. Te veel LDL veroorzaakt op den duur slagaderverkalking. Het HDL-cholesterol daarentegen is zeer welkom. Dit goede cholesterol zorgt er voor dat overtollig cholesterol zo veel mogelijk wordt afgevoerd. Hierdoor wordt de kans op slagaderverkalking kleiner.