Goed proeven houdt slank

Slanke mensen hebben een ander eetpatroon dan mensen die overgewicht hebben. Dit lijkt samen te hangen met een andere smaakwaarneming.

Diverse feiten op een rijtje:

  • Eenderde van de populatie is ongeveer van nature niet gevoelig voor de smaaksensatie bitter. Volgens diverse onderzoekers zijn deze ‘niet-proevers’ vaker corpulenter dan mensen die bitter wel goed waarnemen. De verklaring: Hoe beter je bitter proeft,  hoe kieskeuriger je bent met eten.
  • Vet wordt waarschijnlijk slechter waargenomen door mensen met overgewicht: ze merken het niet als ze een vet drankje voorgeschoteld krijgen. Hun maag reageert niet op de afscheiding van een stofje dat de hersenen op verzadiging waarschuwt. Het is nog niet bewezen of deze ‘vet-ongevoeligheid’ oorzaak of gevolg is van een verhoogde vetconsumptie.
  • Mensen met overgewicht nemen waarschijnlijk zowel minder zoet als zout waar dan mensen met een gezond gewicht en gebruiken  het vaak in de keuken. Hier is de vraag naar oorzaak en gevolg al wel beantwoord. Onderzoek wijst volgens Britse onderzoekers uit dat ook goede suikerwaarnemers ongevoeliger worden voor zoet als ze gedurende een maand iedere dag frisdrank drinken.