Goed nieuws, zoenen is goed voor je gezondheid!

Goed nieuws, zoenen is goed voor je gezondheid. De uitwisseling van bacteriën helpt bij de opbouw van ons immuunsysteem.

Vooral zwangere vrouwen doen er volgens wetenschappers goed aan om te zoenen. ‘Kussen helpt vrouwen immuun te worden voor het cytomegalovirus. Dat is een onschuldig virus voor volwassenen, maar kan wel ernstige schade toebrengen aan een foetus in de baarmoeder,’ zegt medisch expert dr. Colin Hendrie.

Immuun
‘Het virus wordt overdragen door mond-op-mond contact en het uitwisselen van speeksel, zeker wanneer de speekselstroom van de man naar de vrouw gaat,’ weet hij. Daaruit volgt dat hoe langer een vrouw dezelfde persoon kust, hoe groter de kans is dat ze immuun is voor het virus als ze zwanger raakt.

Voeden
Toch gelooft niet iedereen dat het uitwisselen van bacteriën het eerste, evolutionaire doel was van kussen. ‘Die uitwisseling is slechts een bijproduct van zoenen, niet het initiële doel,’ zegt dr. Tierno. Volgens hem vloeit de gewoonte voort uit de manier waarop ouders hun baby’s vroeger voedden. ‘Kijk maar naar vogels, die voederen hun kleintjes nog steeds met de mond,’ zegt hij. ‘En dat gaat onvermijdelijk gepaard met de overdracht van bacteriën.’

Ziekteverwekker
Maar echt bang hoeven we daar volgens de wetenschapper niet voor te zijn. ‘Slechts één procent van de overgedragen bacteriën is een ziekteverwekker’, weet hij. Toch moeten kussers in sommige gevallen wel opletten. ‘Keelonstekingen en herpes worden bijvoorbeeld gemakkelijk oraal uitgewisseld,’ waarschuwt hij.