Genoeg water

We waren van de week een paar dagen wandelen in het woestijngebergte in het Zuiden van Israel. Het eerste wat de lokale mensen vroeg was: ‘Neem je wel genoeg water mee?’ Dus daar gingen we, beladen met colaflessen met water. Die brachten we grotendeels vol terug, want meer dan een liter dronken we niet op. Als we ’s middags terugkwamen in ons huisje namen we een paar slokken uit het drinkwaterkraantje en dan voelden we ons prima.

Hoeveel drinken heeft een mens nodig? Bij hitte of sporten moet je veel drinken, als je in de zomer dertig kilometer door de woestijn loopt heb je wel zes liter nodig. En wie aanleg heeft voor nierstenen moet veel drinken, zoveel dat hij minstens twee liter per dag plast. Dat verdunt de urine en dat verkleint de kans op steenvorming.

Maar gewone volwassenen hebben onder normale omstandigheden genoeg aan pakweg anderhalve liter per dag. Dat zijn zes flinke mokken of twaalf gewone kopjes. Het kan water zijn, maar koffie of melk of bier tellen ook. Water is gezonder, er zit geen suiker in, geen alcohol en ook geen cafeïne waar je wakker van kunt liggen. Maar voor het vocht is koffie net zo goed. Dat je uitdroogt van koffie of van cafeïne is een fabel. Mensen die de hele dag koffie drinken hebben net zoveel vocht in hun lichaam als wie geen koffie drinkt.

Als je helemaal niet drinkt ben je in een paar dagen dood, vooral bij hitte of koorts of zware inspanning. Ook te weinig drinken is niet goed. Je wordt dan suffer en je kunt minder goed dingen onthouden. Het treedt typisch op als sporters te weinig drinken. Ze presteren dan ook een stuk slechter.

Je kunt door vochttekort flauwvallen of omvallen; vooral bij ouderen is dat een probleem. Dat komt doordat het dorstgevoel afneemt bij het ouder worden. Daardoor drinken ouderen vaak te weinig. Als je duizelig wordt bij het gaan staan, drink dan eerst een paar glazen water en kijk of dat helpt.  Maar voor normale gezonde mensen is een simpele regel: drink als je dorst hebt, en maak je er verder niet te veel zorgen over.

(Bron: M. Katan)