Ademhalingsziekte en zouttherapie

Nieuw in New York; zoutkamers voor de rijken. Zout op de vloer, op de muren, op het plafond, in de lucht. Het zou kwaaltjes en depressies verhelpen.

Het idee van zouttherapie (halotherapie) komt uit de koker van Alina Chervinskaya. Zij is hoogleraar ademhalingsziekte aan de Pavlov National Medical University in Sint Petersburg. Voor halotherapie is een halogenerator nodig die brokken steenzout vergruist tot microscopisch kleine deeltjes van 1 tot 5 micrometer groot (fijnstof dat diep de longen binnendringt is 10 micrometer of kleiner)

Die deeltjes worden in een concentratie van 3 tot 4 milligram per kubieke meter de behandelruimte in gespoten, waar patiënten ze inademen. De zoutwanden in de zoutkamer en het zout op de vloer zouden rustgevend zijn en een goede vochthuishouding bevorderen.

Is er bewijs voor de werking van zouttherapie? De grootste wetenschappelijke publicatie die Chervinskaya op haar naam heeft staan, dateert van 15 jaar geleden. Daarin gingen 124 mensen met uiteenlopende luchtwegklachten (astma, chronische luchtwegontstekingen) 10 tot 20 dagen achtereen een uur lang de zoutkamer in. De klachten nemen af, maar niet spectaculair. De verbetering kon statistisch ook nog toeval zijn. Voor de werking van zout tegen depressie en vermoeidheid ontbreekt elk bewijs.

(Bron: NRC weekblad)

Reageren op dit artikel? stuur een email naar nieuws@fitforwork.nl