Eet eens met je andere hand…

Amerikaanse wetenschappers hebben onderzocht waarom mensen gedachteloos dooreten, zelfs als het eten helemaal niet lekker is. Een eetgewoonte hoort bij een bepaalde omgeving en situatie. De oplossing daartegen: je andere hand gebruiken.

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië lieten drie groepen mensen popcorn eten in de bioscoop: een groep die aangaf altijd popcorn te eten, een groep die nooit popcorn at en een controle groep. Sommigen kregen verse popcorn, anderen popcorn die al een week oud was.

Nu bleek dat de proefpersonen die aangaven altijd popcorn te eten ongeveer evenveel aten, of het nou vers was of oud. Terwijl de mensen die zeiden nooit popcorn te eten, veel minder van het spul aten als het oud was dan als het vers was.

De controlegroep at popcorn in de lobby van de bioscoop. Die mensen aten ook meer verse popcorn dan oude, ongeacht of ze altijd of nooit popcorn aten in de bioscoop.

Andere hand
Hieruit blijkt dat mensen eten uit een gewoonte die geactivieerd wordt door een omgeving en een situatie. ‘We denken dat onze  eetgewoontes voortkomen uit de smaak van eten’, aldus één van de onderzoekers tegen wetenschapssite LiveScience. ‘Maar niemand houdt van oude sponsachtige popcorn. Als we eenmaal een eetgewoonte hebben ontwikkeld, kan het ons niet meer schelen hoe het smaakt. We eten altijd precies dezelfde hoeveelheid, of het nu vers is of oud.’

Opzoek naar een manier om de gewoonte te doorbreken vroegen de onderzoekers de proefpersonen met hun andere hand te eten, dan ze normaal deden. Hierdoor aten ze veel minder, zelfs de personen die aangaven altijd popcorn te eten.